teetee's channel by blue

teetee's channel by blue

✏️English below

Lâu lắm mình mới quay lại chia sẻ công thức đây! Đầu tiên, chúc mọi người một kỳ nghỉ lễ vui vẻ nhé!

Chắc hẳn ai trong số chúng mình đã từng có những ngày chán nản mệt mỏi không muốn nấu nướng, chán cơm, hoặc đơn giản là có những bữa “dọn tủ”- ăn nốt những gì còn sót lại đúng không nào? Hôm nay mình muốn giới thiệu đến các bạn một công thức ngon tuyệt mà lại siêu nhanh siêu đơn giản, nguyên liệu có sẵn trong bếp nhà chúng mình. Các bạn có háo hức không?

Tèn ten ten…

Nguyên liệu (cho 2 khẩu phần ăn):

  • 150-170gr mỳ ý (cho 2 đĩa)
  • 4 tép tỏi
  • 1 quả ớt chỉ thiên (nếu bạn muốn ăn cay)
  • Phô mai parmesan
  • Parsley
  • Dầu olive, muối, tiêu

Cách làm:

  1. Luộc mỳ đến độ al-dente theo chỉ dẫn trên bao bì. Chú ý khi luộc bạn bỏ thêm ít muối vào để mỳ đậm đà hơn. Sau khi mỳ chín, vớt mỳ ra rổ, trụng nước lạnh, để ráo. Lưu ý không đổ bỏ nước luộc mỳ.
  2. Ớt bỏ hết hạt. Tỏi ớt băm nhuyễn.
  3. Khoảng 3p khi mỳ sắp chín, bắc chảo lên bếp, đổ dầu olive vào (khoảng 1-2 tablespoon). Đợi dầu nóng bạn đổ tỏi ớt vào xào nhanh tay. Để lửa nhỏ cho tỏi ớt không cháy mà vẫn tiết ra mùi thơm.
  4. Đến khi tỏi vàng đều rồi bạn vớt tỏi ra ngoài, tắt bếp, đổ mỳ vào chảo rồi nêm nếm lại. Lúc này vì chảo còn nóng, nếu mỳ hút hết dầu và bạn sợ mỳ cháy, cho thêm một ít nước luộc mỳ vào đảo thêm.
  5. Bày ra đĩa, rắc parsley và phô mai lên trên.

teetee's channel by blue

Siêuuu đơn giản phải không nào? Dưới đây mình có một vài chú ý nho nhỏ:

  • Khi luộc mỳ bạn để lửa nhỏ, tránh bị trào.
  • Nếu bạn thích ăn cay thì cho ớt vào, lưu ý một quả ớt là siêu cay, dù đã bỏ hạt. Mình khuyên bạn cho 1-2 lát cho thơm thôi nha.
  • Cách bỏ hạt ớt: lăn quả ớt đều đều trên một mặt phẳng, cắt bỏ đầu cuống, hạt ớt sẽ rơi ra.
  • Nếu bạn thích ăn tỏi thì bạn không cần vớt ra, cứ để nguyên rồi trộn là được.

Chúc bạn thành công!

Hey guys, happy holiday!

I am a university student, and I’m sure some of you are too. After a long day at uni, sometimes I don’t want to cook at all, when I come home and it’s dark and cold… Or there are days we have to “clean” our fridge by eating all the leftovers. Well, today I want to introduce to you a superrrrr simple and delicious recipe (yes super with 5 “r” 😀 )

Ingredients (for 2 portions):

  • 150-170gr pasta (cho 2 plates)
  • 4 cloves of garlic
  • 1 hot chili (the small one, not the huge one, about 1/2 your finger length) (if you want to make it spicy)
  • Parmigiano Regianno cheese
  • Parsley
  • Olive oil, salt, pepper

How-to-do:

  • Follow the instruction on the pasta package to cook al-dente pasta. Don’t forget to put a bit of salt in the water to make the pasta flavourful. After it’s cooked, rinse it with cold water and set aside. Don’t throw away the pasta water.
  • Remove the chilli seed. Chop the chilli and garlic well.
  • About 3 mins before the pasta is cooked, on a pan heat up the olive oil (around 1-2 tbsp). Add the chilli and pepper. Stir-fry quickly. Remember to cook in medium heat so that the chilli and pepper don’t get burned and infuse the oil.
  • When the garlic is golden brown beautifully, turn off the heat, remove the garlic, add in the pasta and toss well. Season one more time. Since the pan is still hot, if the pasta gets burned or dry, add a little bit of the pasta water.
  • Serve hot, garnish with parsley and grated cheese.

Soooo simple, right? I have some little remarks here for you:

  • You should cook the pasta in low or medium heat in order to avoid the water splash.
  • If you like spicy flavor, use the chilli. But 1 chilli is super spicy, even though it is deseeded. I suggest you put just 1 or 2 pieces to get the smell.
  • How to remove the chilli seed: Roll the chilli on a plain surface, cut of the head, the seeds will fall out.
  • If you want to eat the crispy garlic, leave it in the pan. There’s no need to remove it.

Good luck and have fun cooking!

Rate this post